Tampereen ensimmäinen Soul Food -ravintola ihastuttaa monipuolisuudellaan

Mairan ravintoloitsijat Rahu ja Maija seisovat oranssiseinäisen ravintolansa tiskin edessä

Käytävälle kantautuu juureva musiikki. Pienen oranssinvärisen ravintolan seinällä hengailee tyytyväisen näköinen kirahvi, jolle kahvikuppien riimukuvioidut porot pitävät seuraa.

Täältä Kauppahallista, Sokoksen sisäänkäynnin kupeesta, kotinsa löysi Maira, senegalilais-lappilaisen yrittäjäpariskunnan sielunruokaa tarjoileva ravintola.

Ja puolessa vuodessa on käynyt selväksi, että tätä on odotettukin. 

Mafea ja attiekea on varta vasten tultu maistelemaan pidemmältäkin, sivukonttoreita on toivottu avattavan niin Helsinkiin kuin Ruotsiinkin, ja jamaikalainen jerk burger on ehditty julistaa parhaaksi purilaiseksi ikinä.

Juuret Senegalissa ja Lapissa

Maira on yrittäjäpariskunta Abdourakhmane ”Rahu” Keitan ja Maija Mansikan yhteinen pitkäaikainen unelma.

Lieden takana tanssahteleva Rahu on monelle Kauppahallin kävijälle jo tuttu kasvo – Rahu on vuosien varrella työskennellyt mm. 4 Vuodenajan, Ohana Grillen ja Maahan Delin keittiöissä. Ravintolayrittäjyys alkoi kuitenkin jo vuonna 2003, kun Rahu perusti ensimmäisen oman ravintolansa Senegalissa.

”Kauppahallissa on omanlaisensa tunnelma. Tämä on hyvin monipuolinen ympäristö ja yhteisö – löytyy kaikenlaisia puoteja, yrittäjiä ja kulttuureja. Täällä tuntee olevansa osa isompaa kokonaisuutta. Ja sijainti on tietysti loistava!” Rahu pohtii.

Maija puolestaan vaihtoi opettajan ammatin yhteisen ravintolan pyörittämiseen. Maijan kädenjälki näkyy niin sisustuksessa kuin tunnelmassakin. Lappilainen vieraanvaraisuus on iso osa Mairan oranssin kuplan viehätystä.

Rahun kotimaassa Senegalissa ruokailu on sosiaalinen tapahtuma, jossa kokoonnutaan syömään ison ruokatarjottimen äärelle ajatuksia samalla jakaen. Mairankin pöydissä näkee, kuinka ruokailu voi yhdistää tuntemattomiakin – keittobanaaneista alkanut keskustelu voi johtaa vilkkaaseen ajatustenvaihtoon lounastauolla.

Ajan myötä myös kanta-asiakkaat ovat käyneet tutuiksi keskenään, ja Mairasta on tullut onnelliseksi tekevän ruoan ympärille kasvanut yhteisö, johon kaikki ovat tervetulleita liittymään.

Täällä aistimaailma vie monipuolisesti jonnekin ihan muualle. Lounastauolla tai töiden jälkeen itselle otettu hetki sielukkaan ruoan, soul-musiikin ja lämpimän tunnelman ympäröimänä auttaa jaksamaan arjessa (näin on ainakin moni asiakas huokaissut).

Pienestä koostaan huolimatta Mairassa tehdään tilaa kaikille nälkäsille.

Runsaita, tasapainoisia makuja kaikille ruokavalioille

Mairan menu sisältää vaihtuvan valikoiman afrikkalaisia, karibialaisia ja afroamerikkalaisia annoksia. Listalta löytyy esimerkiksi mafe (maapähkinävoikastike), maira (tomaattinen chiu-kastike) ja attieke (maniokki-kuskus).

Juomaksi voi tilata taatusti hereille potkivaa inkivääri-ananasmehua tai lempeästi lämmittävää senegalilaista hibiskusmehua, ja jälkkäriksi muhkeaa punaista suklaakakkua.

Kaikki listan annokset on saatavina kaikille ruokavalioille sopivina – täällä huomioidaan vegaanit, kasvissyöjät, sekasyöjät kuin myös gluteeniton ruokavalio. Kaikki annokset ovat myös tuunattavissa tarpeiden mukaan.

Ruokien raaka-aineet tulevat pääsääntöisesti läheltä (joskin keittobanaaneja vielä heikonlaisesti Suomessa kasvatetaan). Kaikki käytetty liha ja kana on kotimaista, ja loppuvuodesta tuoretta poroa tilataan Maijan juurilta Lapista, suoraan poromieheltä

Ja yhteistyötä tehdään tietysti myös Kauppahallin puotien kanssa. Usein näkeekin, kuinka Maija kysyy, minkälaista kalaa tilaaja annokseensa kaipaisi ja suuntaa sitten Nygrenin tiskille ongelle.

Vegaaninen valikoima kerää kiitosta puskaradioissa

Maijan ja Rahun arvoihin kuuluu vahvasti se, että ihan jokainen on tervetullut soul food -kokemuksen pariin.

Arvomaailma näkyy menussa erityisesti siinä, kuinka aterioiden kaikkiin versioihin panostetaan samalla intohimolla, eikä yksikään ruokavalio ole toista korkeammalla.

Siksi tarjolla on myös hyvin kattava ja erityisen maukas vegaaninen ja kasvisruokavalikoima, jossa jopa perinteisesti lihaliemeen pitkään keitetty pähkinäkastike mafe on saanut Rahun ideoinnin kautta uuden vegaanisen version.

Ja tämä on huomattu myös asiakkaiden keskuudessa. Puskaradion kehujen kautta paikalle löytää päivittäin uusia tyyppejä vegeversioita testailemaan.

Mairan ateriat ovat myös olleet monelle tapa tutustua paremmin kasvispainotteisempaan ruokavalioon.

Perinteisen mafen vaihtaminen vegeversioon voi tuntua yllättävän tutulta, kun soijasta tehdyt hyvin maustetut non chicken chunksit maistuvatkin, no, ihan kanalta.

Rahun reseptillä valmistettu mafe on yksi Mairan suosituimmista annoksista.

Soul food on ruokaa, joka maistuu kodilta

Soul food (sielukas ruoka) on terminä peräisin 1960-luvulta, jolloin sana soul (sielu) liitettiin usein kuvaamaan Afrikkalais-Amerikkalaista kulttuuria, erityisesti musiikkia ja ruokaa.

Mairassa soul food nähdään juurevuutena, autenttisuutena. Se on ruokaa, joka ravitsee niin ruumista kuin sieluakin. 

Tarjolle kehitetään jatkuvasti uusia kokeiluja eri kulttuurien omista sielunruoista.

Myös viikon erikoisannoksena ja Iltahalleissa tarjolla oleva, Maijan äidin reseptillä valmistettu poronpaistikäristys on siis soul foodia. 

Se on ruokaa, joka tuo ihmiset yhteen. Ruokaa, joka maistuu kodilta.